Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK

             Στην Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία σας,  ο Ο.Τ.Α. με την επωνυμία «Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος» διατηρεί λογαριασμό όψεως.     

           Από τον ανωτέρω λογαριασμό καταβάλλονται οι αποδοχές των δημοτικών υπάλληλων του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτού και συγκεκριμένα:

           Α. Οι τακτικές αποδοχές του μονίμου, αορίστου και ορισμένου χρόνου προσωπικού του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτού. 

           Β. Οι ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές του προσωπικού.

           Γ. Οι εργοδοτικές εισφορές

           Δ. Η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων του προσωπικού του Δήμου και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτού, υπέρ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθώς και του Ταμείου Παρακαταθηκών  και Δανείων, που είναι συνδεδεμένα με την μισθοδοσία

           Ε. Η  απόδοση διατροφών βάση δικαστικών αποφάσεων.

           Στ. Η απαιτούμενη αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού του Δήμου και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτού.

           Το άρθρο 24  του Νόμου  1890/1990 προβλέπει ότι : «Προς διασφάλισιν της κανονικής καταβολής των αποδοχών των δημοτικών υπαλλήλων και συνταξιούχων, παρακρατείται υπ' ευθύνη του προϊσταμένου του οικείου Ταμείου, εκ των κατά την διάρκειαν του οικονομικού έτους εισπραττομένων εσόδων εκάστου δήμου, των μη νόμω διατιθεμένων δι' ειδικούς σκοπούς, ποσόν αντιστοιχούν προς τας αποδοχάς και συντάξεις ενός διμήνου των υπαλλήλων και συνταξιούχων αυτών, όπερ χρησιμοποιείται αποκλειστικώς δια την πληρωμήν των αποδοχών και συντάξεων και ανανεούται διαρκώς εκ των εν τω μεταξύ εισπραττομένων εσόδων.»

           Περαιτέρω, το άρθρο 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ορίζει ότι « 1. Μπορούν να κατασχεθούν α) χρηματικές απαιτήσεις εκείνου κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση κατά τρίτων μη εξαρτώμενες από αντιπαροχή ή απαιτήσεις του κατά τρίτων για μεταβίβαση της κυριότητας κινητών μη εξαρτώμενη από αντιπαροχή, β) κινητά πράγματά του που βρίσκονται στα χέρια τρίτου. 2. Εξαιρούνται από την κατάσχεση …………..δ) απαιτήσεις μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών, εκτός αν πρόκειται να ικανοποιηθεί απαίτηση για διατροφή που στηρίζεται στο νόμο ή σε διάταξη τελευταίας βούλησης ή για συνεισφορά στις ανάγκες της οικογένειας, οπότε επιτρέπεται να γίνει κατάσχεση έως το μισό, αφού ληφθούν υπόψη τα ποσά που εισπράττει ο υπόχρεος, το μέγεθος των υποχρεώσεων που του δημιουργεί ο γάμος του για αντιμετώπιση των οικογενειακών αναγκών και ο αριθμός των δικαιούχων. «ε) κάθε είδους κοινοτικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις στα χέρια του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ως τρίτου, μέχρι την κατάθεση τους στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων ή την με άλλο τρόπο καταβολή τους σε αυτούς. 3. Η εξαίρεση της περίπτωσης δ' της παραγράφου 2 ισχύει και όταν η καταβολή του ποσού γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα. Η εξαίρεση ισχύει μόνο στην έκταση που ο λογαριασμός παρουσιάζει υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει, κατά το χρονικό διάστημα από την επιβολή της κατάσχεσης έως την επόμενη ημέρα της καταβολής, το ποσό της εξαιρούμενης από την κατάσχεση απαίτησης.»

           Εκ του συνδυασμού των ανωτέρω νομοθετικών διατάξεων συνάγεται ότι οι απαιτήσεις μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών εξαιρούνται από την κατάσχεση εις χείρας τρίτου ακόμη και όταν η καταβολή του ποσού γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα  και ειδικότερα για τους δημοτικούς  υπαλλήλους  για το ποσόν που  αντιστοιχεί στις  αποδοχές ενός διμήνου. 

          Κατόπιν των ανωτέρω σας επισημαίνουμε ότι  το ποσόν που αναλογεί στις αποδοχές ενός διμήνου των δημοτικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου  του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος εξαιρείται από την κατάσχεση  εις χείρας τρίτου και σας καλούμε να διασφαλίσετε  την  μισθοδοσία των εργαζομένων του Δήμου  μας  και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου αυτού,  ως ο νόμος ορίζει.         

          Για τα ακριβή ποσά που αναλογούν στις αποδοχές των υπαλλήλων, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την αρμόδια Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
                                  

         Ο Πρόεδρος                       Ο Γεν. Γραμματέας
                                                                                           

       Νίκος Κρέτσης                     Πέτρος Σταρράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου