Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ

Συνάδελφοι,

Με την έναρξη από τον επόμενο μήνα της θερινής περιόδου επισημαίνουμε πάλι, όπως και τον προηγούμενο χρόνο, την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ιδιαίτερα σε συνθήκες καύσωνα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1568/85 και την εγκύκλιο με αριθμό 10264/8-5-2008 του Υπουργείου Απασχόλησης, προτεραιότητα πρέπει να δίνετε στις εργασίες σε υπαίθριους χώρους και ιδιαίτερα, όπως είναι ευνόητο, στις χειρωνακτικές εργασίες, όπως π.χ. στην αποκομμιδή απορριμμάτων, στον οδοκαθαρισμό, στον καθαρισμό της παραλίας, στους κήπους, στα εξωτερικά συνεργεία της ύδρευσης, στην ασφαλτόστρωση, στις οικοδομικές εργασίες, στα εξωτερικά συνεργεία των ηλεκτρολόγων κ.α.
Περισσότερο κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, εγκυμονούσες, διαβητικοί, νεφροπαθείς, παχύσαρκοι κ.α. Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες θα γίνεται από την Γιατρό Εργασίας με ιατρική βεβαίωση που θα προσκομίσει ο ίδιος ο εργαζόμενος.
Απαραίτητο είναι να ληφθούν οργανωτικά και τεχνικά μέτρα όπως:
· Δημιουργία διαλειμάτων κατάλληλης διάρκειας, για την μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
· Διάθεση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού.
· Κατάλληλος προγραμματισμός των εργασιών που καταπονούν θερμικά, εκτός θερμοκρασιακών αιχμών (από 12:00 έως 15:00).
· Λειτουργία κλιματιστικών και ανεμιστήρων στους χώρους εργασίας.
Με την εξαγγελία από την Ε.Μ.Υ., επικράτησης συνθηκών καύσωνα (όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38ο C υπό σκιάν στον τόπο εργασίας) τότε μειώνεται ή διακόπτεται η απασχόληση (ανάλογα την εργασία) σε υπαίθριες εργασίες από τις 12:00 έως τις 15:00 χωρίς περικοπή ημερομισθίου ή ωρών απασχόλησης.

1 σχόλιο: