Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Καταβολή επιδόματος

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνάδελφοι,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά από δημοσιεύματα και αναφορές στον Τύπο, έχει δημιουργηθεί σύγχυση στους εργαζόμενους σχετικά με την καταβολή του επιδόματος των 176,00 ευρώ. Για αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας διευκρινίζει τα πιο κάτω:

1. Η απόφαση του Αρείου Πάγου αφορά τις δικαστικές προσφυγές του προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α.

Δημιουργεί δεδικασμένο, αλλά θα πρέπει να εκδικασθούν οι προσφυγές όσων εργαζομένων έχουν καταθέσει ΑΓΩΓΗ.

2. Αρμόδια δικαστήρια για τις προσφυγές των εργαζομένων με σχέση εργασίας Δημοσίου
Δικαίου είναι τα Διοικητικά.

Από τα μέχρι σήμερα δημοσιοποιημένα στοιχεία οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί θετικές είναι μέχρι τα Διοικητικά Εφετεία.

Δεδικασμένο θα δημιουργηθεί όταν αποφασίσει σχετικά και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

3. Το επίδομα των 176,00 ευρώ θα καταβληθεί σε όσους εργαζόμενους έχουν προσφύγει
δικαστικά και εφόσον εκδοθεί η θετική απόφαση στην αγωγή τους.

Το ποσό αφορά μόνο τα αναδρομικά.

Το επίδομα των 176,00 ευρώ έχει καταργηθεί από 1-1-2004 (Ν.3205/2003), σε όσους δε

είχε χορηγηθεί διατηρείται σαν προσωπική μισθολογική διαφορά.

4.Για να καταβληθεί το επίδομα των 176,00 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους, ασχέτως δικαστικής προσφυγής, θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση που θα καθορίζει τον τρόπο καταβολής του, όπως είχε γίνει στο παρελθόν για το οικογενειακό επίδομα και το ΠΡΙΜ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ".

5.Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 103 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006), σύμφωνα με τις οποίες για την περ. η, της παρ. 2 του ανωτέρω άρθρου, η Δημαρχιακή Επιτροπή, προκειμένου για μισθολογικές απαιτήσεις κάθε μορφής περιλαμβανομένων και των επιδομάτων, δεν είναι δυνατή η παραίτηση από την άσκηση ένδικων μέσων, ο δικαστικός ή εξώδικος συμβιβασμός και η κατάργηση δίκης.


6. Επισημαίνουμε ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ Αρείου Πάγου και Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αναδρομική παραγραφή, με τον Άρειο Πάγο να μιλά για διετή παραγραφή και το δε Συμβούλιο της Επικρατείας για πενταετή παραγραφή.

Η εκκρεμότητα αυτή θα λυθεί σύντομα στο Α.Ε.Δ. (Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) και σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση είναι να ισχύει η πενταετή παραγραφή, όπως έγινε και με τα αναδρομικά των δικαστικών.

Συνάδελφοι,

Η μόνη λύση για να σταματήσει η ταλαιπωρία των εργαζομένων με προσφυγές στα δικαστήρια είναι να υπάρξει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση και με νομοθετική ρύθμιση να δοθούν τα αναδρομικά του επιδόματος των 176,00 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου